Get the maniocs at the market, then wash.
皮を剥いて、切る。
Peel, and chop.
水を足しながら、挽く。この機械は排気ガスがすごいのでマスクする。(機械が無ければもちろん手でやる。)
Put them into the machine with water to have them ground. You need a mask to protect yourself from the smogs (if no machine do all this by hands.)
手で混ぜる。
Stir with hands.
水をきる。
Drain off the water.
前もって発酵させておいた同じもの(弾いたマニオク)を足して混ぜる。
Mix with prepared fermented ground maniocs.
ヤシの油を足して混ぜる。
And Palm oil.
ビニールを被せて密閉、日の当たらないところに半日置く。
Cover tight with plastics, leave them under the shades for a half day.
発酵したら袋に入れ、きつく縛る。
Check if well fermented, then put into a bag tie tight.
水をきる。機械が無ければ、石で代用。
Leave there to have the water almost completely drained. (If no machine, use stones)
漉す。
Filter.
蒸す。
Steam.
冷ます。
Cool.
袋に入れる。
Pack.
油かけて塩かけて食べる。
Put oil and salt then eat.