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How to make Attieke at Madame. Ouattara's. 社会科見学-オルタンスおばちゃんちでアッチェケ作り-

マニオクを市場で買ってきて、泥を落とす。
Get the maniocs at the market, then wash.
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皮を剥いて、切る。
Peel, and chop.

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水を足しながら、挽く。この機械は排気ガスがすごいのでマスクする。(機械が無ければもちろん手でやる。)
Put them into the machine with water to have them ground. You need a mask to protect yourself from the smogs (if no machine do all this by hands.)

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手で混ぜる。
Stir with hands.

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水をきる。
Drain off the water.

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前もって発酵させておいた同じもの(弾いたマニオク)を足して混ぜる。
Mix with prepared fermented ground maniocs.

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ヤシの油を足して混ぜる。
And Palm oil.

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ビニールを被せて密閉、日の当たらないところに半日置く。
Cover tight with plastics, leave them under the shades for a half day.

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発酵したら袋に入れ、きつく縛る。
Check if well fermented, then put into a bag tie tight.

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水をきる。機械が無ければ、石で代用。
Leave there to have the water almost completely drained. (If no machine, use stones)

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漉す。
Filter.

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蒸す。
Steam.

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冷ます。
Cool.

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袋に入れる。
Pack.

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油かけて塩かけて食べる。
Put oil and salt then eat.

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